Op eigen hok

Op eigenhok deel 58

Op eigenhok deel 58
Wat een weertje hebben we plots. De blaadjes van de struiken zie je werkelijk met de dag veranderen. Er zullen gisteren vele duifjes in de lucht gestaan hebben en mooier kan je het seizoen qua weer dan, en dit dan voor jezelf als mens toch niet starten lijkt me dan ook zo. Hier op eigenhok waren er nog geen duiven mee omdat ik gewoon wat later wil inspringen. Natuurlijk, de verleiding was er wel degelijk gezien het weer maar gelukkig kon ik niet op de vrijdagavond en een latere afspraak om dan misschien naar Kruiningen te gaan op de zaterdag haalde ik niet. Zodoende moest ik me zelf wel aan me eerdere gemaakte afspraak met mezelf houden.
 
Het bezoek bij Mariën
Afgelopen woensdag was ik voor controle bij de gekende Belgische duivenarts Mariën te ’s Gravendeel alwaar hij bij Reedijk Diervoerders praktijk had. Buiten een mandje met duiven had ik ook enkele zakjes mest bij me en zowel de zakjes mest als de controle der duiven was in orde. Nu had ik vooraf al een gesprek met hem en had hem ook aangegeven over hoe de duiven waren en zijn en dat op het oog dan ook alles in orde was. En dit werd zowel nu, als enkele weken geleden bij een controle bij de Weerd enkel maar bevestigd. Altijd toch weer een fijn gevoel want mijn inziens, ze moeten en behoren nu ook gewoon goed te zitten. En dit was ook het gesprek wat ik met groot kampioen Bert Saarloos nog even had hier te ’s Gravendeel. Nu kunnen we straks met een gerust hart de duiven (de oude) gaan inspelen want qua gezondheid zit het goed. En eer dat de volgende controle bij Mariën weer op de planning is (30 mei) zullen de duiven de nodige vluchten gehad hebben en hebben ze ongetwijfeld de meeste trainingskilometers wel in de vleugels zitten.
 
Vergaderen
Ik heb vernomen dat er eerdaags weer vergaderd zal gaan worden en dat een ieder eigenlijk ook uitgenodigd is. Maar, en ik ga zeker geen excuses zoeken hoor, maar als werkende die iedere ochtend rond kwart voor zes de deur uit gaat, thuis komende en dan je duifjes moet verzorgen, aansluitend douchen en eten en dan nog goed 1 ½ uur als in de auto te gaan zitten. Nee, daar pas ik voor want eer dat ik er ben dan is de pauze ten einde of beginnen ze aan de rondvraag. Maar gelukkig, er zullen zeker een zaal vol hele goede misschien ook nog wel werkende andere van de partij zijn maar ik laat het mijn deur voorbij gaan.
 
Zeg wat u er van wilt zeggen omdat ik er niet bij zal zijn, want ik blijf schrijven indien nodig wat ik ervan wil blijven schrijven als ik het ergens niet mee eens zou zijn ondanks dat ik er niet geweest ben.
 
Want, ik ben ook nooit bij besluitvormingen in de Tweede Kamer en daar heb ik ook een oordeel over en u ook. Dus waarom zou ik dan geen oordeel of mening mogen hebben hierover.
 
Maar het belangrijkste, ik heb het volste vertrouwen in de personen die er voor en namens de marathonsport zitten.
 
Het vluchtprogramma eens bekeken
Ja, het is moeilijk om als nestspeler vooraf echt bepalende schema’s te maken. Natuurlijk, alles bepalend is het pas na het invliegen hoe we er voor staan maar tot op heden is het schema voor wat het hier op eigenhok betreft rond. De vluchten die gespeeld gaan worden zijn bekend, de standen zijn bekend en de eventuele koppels zijn bekend. Nu nog het voortraject afwachten en hopelijk zonder al te veel kleerscheuren doorkomen en dan kan het gebeuren. En één ding voor hier, het kan alleen maar beter als in 2017 en daar is eigenlijk eerlijk gezegd niet veel voor nodig. Maar geleerd ervan, ja zeker daarom kan het ook niet slechter. En geloof me, ik doe er alles aan om het beter te laten gaan dan in 2017.
 
Daarom zal ook de mooie club twee jarige die we hebben zitten en die als jaarlingen gespeeld zijn tot aan Argenton verdeeld gaan worden. Zo zal de helft dit jaar gespeeld gaan op twee ZLU concoursen terwijl de andere helft als uitstapje voor ons gespeeld zal worden op zowel een middag- als een ochtendlossing van het SNZH gebeuren. Waarvan trouwens de middaglossing zelfs nog een Nationaal concours is. Dit puur ter zelf bescherming voor het hok en de duiven want na het seizoen 2017 is dat mijn leerpunt wel geworden, nooit meer alle troeven inzetten op één en dezelfde vlucht. Natuurlijk, dit kan goed gaan maar kan ook gewoon simpel gezegd je kop kosten.
 
De dreigende toon is weer gezet als je inkorft in België als Nederlander
De nodige onder ons zullen het zeker ook wel gelezen hebben. Zou dit dreigende taaltje of vingertje door de heren bestuurders nu ook weer gelden voor Nederlandse duiven die door Belgische transporteurs zoals Bauwens en Zn vervoerd worden maar in Nederland gekorfd worden? Ik vraag het mezelf af maar echt, je zou er ondertussen echt strontziek van worden van wat je nu nog wel mag en niet mag? Zou dit dan ook weer van onze eigen heren komen vraag ik mezelf af? Zelf denk ik van wel !!!
 
Op eigenhok
Zo, na de controle van afgelopen woensdag en de al eerdere controle die geweest was bij de Weerd en het spoedige op eieren komen van de 16 koppels oude duiven wist ik wel dat het goed zat qua gezondheid. Maar dat is allemaal van de buitenkant en natuurlijk, de nodige onder ons kunnen best redelijk zelf zaken beoordelen maar zelf wil ik ook gewoon de echte zekerheid of bevestiging hebben. En wat ik dan ook dacht werd enkel en alleen maar bevestigd dat het qua gezondheid goed zat.
 
Dus we gaan op dezelfde voet verder zoals al enkele weken. Alleen de voersamenstelling is nu, nadat ook hier de vluchten in aankomst zijn wat aangepast. Zaten we tot aan vorige week nog op een 75% gerst zo is dit nu aangepast naar 1/3 gerst en 2/3 vlieg. De jaarlingen dan met 1/3 gerst en 2/3 met vlieg van de Patagoon en de oude duiven met 1/3 gerst en 2/3 Variamax van Mariman. Dit zullen ze beiden nog voorgeschoteld krijgen totdat zowel de gerst als de mengeling van de Patagoon op is en dan zal het in zijn geheel Mariman Variamax worden. En bij de oude duiven zal deze mengeling blijven tot zo eind mei waarna ze op een mengeling van MAtadoor worden overgezet.
 
Qua water is het hier ook simpel en zeker goedkoop. Vanaf januari tot half maart heb ik ze op mijn oude vertrouwde azijn gezet. Ja, een liter fles azijn, enkele teentjes knoflook erin uitpersen en dagelijks een dopje op een drinkpan van 3 liter. Nu krijgen ze dit vanaf half maart het gehele seizoen op de woensdag en zaterdag. Makkelijk, goedkoop en goed.
 
Omdat we nog niet mee hebben gedaan, de oude duiven dit jaar ingespeeld gaan worden op weduwschap heb ik gisteren toen de doffers eenmaal vlogen ook de duivinnen erbij gegooid. Het was een geklapper van jewelste door het luchtruim en bij binnenkomst hebben ze lekker een nachtje samen mogen blijven. Zo direct, als mijn verhaaltje live gaat gaan de duivinnen er weer af. Deze krijgen dan in het hokje in de schuur in de spoetnik een bad en de doffers vanmiddag als ze uitvliegen.
 
Bij de jaarlingen hebben de meeste wel allemaal een broedbakje nu. Bij sommige lagen al eitjes dus dan komt hier ook wat rust op het hok. Bij deze groep, die in de middag als eerste losgaan gebruik ik wel al sinds een weekje de vlag. Maar dit heeft andere redenen dan het verplicht laten vliegen. Dit komt puur door rond slenterende duiven die bij thuiskomst van me werk links en rechts op de daken lopen. Als ik dan de jaarlingen en laatjes erbij gooi worden ze op den duur toch wat naar beneden getrokken door de duiven die al langer op de huizen lopen te slenteren. Mijn eigen insteek is altijd al geweest en zeker als je niet vrij woont, dan hoort een duif of in de lucht, of in het hok. Maar ja, ook met dit soort zaken denken (lief) hebbers anders.
 
De vlucht van gisteren
Hier op eigenhok was dus niet meegedaan. En in de middag bij thuiskomst na de voetbal zag ik nog wel links en rechts de nodige duifjes door het luchtruim gaan. Ook toen hier de eigen duiven los waren zaten er genoeg vreemdgangers tussen. Op een gegeven moment telde ik er wel een stuk of vijf. Wat wel zeer opvallend was, deze tijdelijke buiten verblijvende gasten, ze zagen er gewoon niet uit en neem van mij aan, dit kwam niet van een half daagje vliegen hoor. Nee, deze waren al in een mindere, tot zeer mindere staat ingekorfd. En ja, komen er dan vluchtjes dat het misschien eens wat moeilijker kan verlopen, ja dan ….. Zelf ben ik jarenlang vaste inkorver geweest maar werden mij zo duiven aangeboden, ja dan ging ik toch wel in gesprek met de liefhebber. Maar ja, daar moet je ook weer voor- en mee uitkijken want als je iets verkeerds zeg heb je ….
 
Daarom vindt ik het geweldig van de mannen waar ik nu sinds enkele jaren korf te Klaaswaal in mijn basisvereniging. Zou het voorkomen, ik heb het gezien de kwaliteit van de liefhebbers nog niet meegemaakt maar is er wat, dan zeggen ze het je wel direct.
 
Dit was weer het relaas van de hand van kale voor deze zondagochtend.
Misschien denk ik straks, oja, ik had dit nog moeten en of willen vermelden maar ja, denk dan maar zo, dan zal het niet belangrijk geweest zijn.
 
Ik wens jullie allemaal een hele mooie en meer dan geweldige zondag.
En tot de volgende.
 
Groet Johan
 

Terug