Op eigen hok

Op eigenhok deel 60

Op eigenhok deel 60
De zomer is weer in het land of is het de zomer was weer in het land? Want qua vooruitzichten zal het weer minder gaan worden. En nu is het hier nog zalig qua temperatuur maar de lucht is niet zo mooi meer als dat deze was. Maar ja, zoals het was, natuurlijk, het liefst tot aan Kerstmis toe maar helaas, dat kan niet en zal ook niet gaan gebeuren maar wat mij betreft had het gemogen hoor. Echt, wat hebben we toch een geweldig en meer dan zalig weer achter de rug de laatste dagen. De temperatuur en dan de wind uit de perfecte hoek, geweldig gewoon. Het jaar 1976 was het, van begin tot het einde ieder weekend van dat jaar het zelfde laken een pak en dacht u echt dat er geselecteerd hoefde te worden aan het einde van het jaar bij ons liefhebbers. Nou, dacht het niet hoor. Nee, zelf speelde ik nog niet met duiven maar kan me het jaar nog goed voor de geest halen, het was één van mijn zomers met een vakantie bij opa Hamstra in Harderwijk in het Nachthok. En als ik daar was voor langere periode in de zomer betekende dat ook altijd dat ik ome Gijs kon helpen met de duiven. Een tijd om nooit te vergeten !!!
 
Op eigenhok
Zo, nu is geen verhaal met eerst dit of dat. Nee, we gaan gewoon lekker en direct naar de eigen duifjes toe. En zoals in het bovenstaande al aangegeven voor wat het weer betreft, is het seizoen 2018 nu hier dan ook daadwerkelijk begonnen.
 
Het africhten hier ook begonnen
Nu de blaadjes goed en wel aan de bomen zitten en gezien het weer wat er opgegeven werd voor de afgelopen week had ik al vrijsnel enkele belangrijke zaken op het werk kunnen regelen. Gisteren, de zaterdag moest ik werken dus kon ik gelukkig in overleg met een naaste collega wat regelen voor de andere dagen op de zaak gezien de duiven en het weer.
 
Zo werden de oude duiven van twee jaar en ouder allen ingekorfd afgelopen dinsdagavond voor Asse-Zelik met een goede 110 km. Dit werd achteraf gezien een geweldig vluchtje en de duiven kregen om half negen de vrijheid en de eerste die hier over het systeem liepen waren op 09:51, 09:52, 09:52 etc. In de avond moest er nog 1 komen en deze melde zich op de donderdagochtend om iets over half acht. Al met al, zonder voorafrichting een geweldig vluchtje voor ze. Ook de twee nieuw ingelaste doffertjes, die in 2017 al vrijsnel uitvielen waren mee. Al merkte je wel het gebrek aan ervaring. De ene kwam in de namiddag/avond pas en de ander de andere ochtend. Maar het belangrijkste, ze zijn er weer.
 
Nu dit weekend moeste de eerste op eieren komen en daarom werd er op vrijdag niet ingekorfd en gaan ze vanaf volgende week voorlopig iedere week de mand in. Volgende week naar Peronne met een goede 235 km en dit was gelijk voorlopig even de laatste vlucht met vrijdag inkorving voorze. Na deze Peronne zullen er verschillende donderdag inkorvingen volgen voor de duiven hier.
 
Ook voor de jaarlingen en laatjes
Ja, ook voor deze club is het begonnen. Hun eerste proefje was een woensdag in de middag vanuit de Willemstad. Dit zal voor hier een 25 km. (denk ik hoor) zijn en hier werden ze zo rond de klok van tweeën allen (46 stuks) tegelijk gelost. Het was echt warm en het windje uit een oostelijke richting en dan voor de eerste keer, geweldig toch.
 
Bij thuiskomst stond er een vollebak voer te wachten en deze bleef netjes staan want de dag daarop, weer onder zware omstandigheden moesten ze er weer aan geloven. Nu weer in de middag, een record aan warmte op deze dag maar nu werden ze 3 per 3 gelost en weer aan het water bij de Willemstad. Weer stond er bij thuiskomst een vollebak voer want ook de dag daarop, de vrijdag zouden ze er nogmaals aanmoeten.
 
Vrijdagochtend, daar ik op de zaterdag zoals al aangegeven moest werken en ik de laatjes en de jaarlingen aan dit vrij zware voor africhtingprogramma wilde laten ondergaan had ik vrijdag wel vrij kunnen nemen. Al vroeg uit de veren en de duiven pakken. Daar we op de woensdag met 46 stuks begonnen waren en we er op zowel de woensdag als donderdag telkens 2 kwijtwaren zaten er op de vrijdagochtend nog 42. Eenmaal gepakt reed ik iets voor zevenen de straat uit richting het Zeeuwse.

Lekker in de Zeeuwse polders !!!

Aangekomen in het Zeeuwse Scherpenisse ben ik op een landweggetje gaan staan en eerst Jan en Elly van der Zanden even een berichtje gestuurd. Tussentijds was ik al begonnen met ze 2 per 2 te lossen en na verloop van tijd heb ik de manden ingeladen en ben naar van der Zanden gereden. Daar, achter in de tuin, onder het genot van een zalig kopje koffie ben ik verder gegaan met lossen. Maar dat dit een zwaar vluchtje werd voor de nodige dat bleek achteraf wel. Eenmaal thuis zaten er een 23 stuks binnen maar in de avond, zo tegen de klok van 18:00 uur stond de teller al vanaf 14:00 uur nog steeds op 34 stuks. Maar goed, het selecteert zichzelf en zijn er dan nog mooiere omstandigheden dan afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag. Zelf denk ik van niet maar ik geloof ook dat andere er misschien wel anders over denken.
 
En echt, het is makkelijk, sommige komen echt nog wel. Sommige zullen misschien gepakt zijn onderweg en ik geloof best, en daar had ik het gisteravond nog over met Eric aan de telefoon. Gezien de grote populatie aan roofvogels pakken deze flikkers ze sneller en makkelijker als je ze 1 voor 1 of 2 per 2 lost dan als er een geheel koppel langskomt. Maar ja, dat kan best, maar we moeten niet vergeten, vele kunnen het gewoon niet. Twee zaten er al opgevangen, veel te snel volgens mijn oordeel en ondanks dat ze verzorgd waren door de liefhebbers waren en zijn ze nog steeds niet thuis. 1 zat er sinds donderdag in Hendrik ido Ambacht van de lossing van woensdag en 1 zat er van de lossing van vrijdag in Yerseke. Die uit Ambacht is vrijdagmiddag losgelaten en die in Yerseke een gistermiddag. Maar beide zijn er nog steeds niet.
 
Maar goed, zelf denk ik, en ik kan het geheel mis hebben dat nu voorlopig het grootste kaf van het korren gescheiden is. Kijk, als je ze als jong speel ben je ook aan het einde van het jaar een gedeelte kwijt en dat gedeelte is hier iets later en dat is een keuze, mijn keuze. En ik weet, en Eric ook, van die er nog zitten zullen er ook nog sneuvelen, dat is zeker maar voorlopig zitten er nog een 36 stuks schitterende jaarlingen.
 
En zo, dit was het relaas voor deze zondagochtend.
Niet lang en meer over eigenhok dan over andere zaken.
Ik wens jullie allemaal een hele mooie en meer dan geweldige zondag.
En tot de volgende.
 
Groet Johan
 

Terug