Op eigen hok

Op eigenhok deel 62

Op eigenhok deel 62
Twee weekjes geleden begon ik Op eigenhok deel 60 met “De zomer is weer in het land”. En toen was het plots weer over om dan nu toch alweer enkele dagen op retour te zijn. Zalig, echt wat geniet ik van dit weer en wat geniet ik van vluchten met dit weer. Maar goed, wat voor de één genieten is kan voor de ander wel heel iets anders betekenen of overkomen. Maar al met al, ik geniet van deze vluchten.
 
De jaarlingen en de laatjes
Daar ik met de auto naar de garage moest en ik nog wat andere zaken moest doen had ik vrijdag de tijd om nogmaals met de jaarlingen en laatjes te gaan rijden. Ik weet, het is pittig met deze wind maar goed. Nu was ik naar het Belgische Zandvliet gereden om ze aldaar gezamenlijk te lossen zo rond de klok van tweeën. De duiven hadden een geweldig vertrek dus daar lag het niet aan. Eenmaal op de terugweg nog even in de file gestaan ben ik, met wat extra gas erop half vier toch weer thuis. Bij thuiskomst zie ik nog geen duiven vliegen en er zit er één in het hokje. Goed 25 minuten daarna komen er weer drie aan. Het is zo tegen zevenen in de avond als de teller op 28 staat van de 36. Gisteren in de ochtend nog één erbij en in de middag nog één (een laatje) wat de teller op een totaal van 30 stuks uit brengt. Dus al met al, nu na enkele keren zelf afgericht te zijn, zijn deze onervaren duifjes al behoorlijk uitgedund kan ik jullie zeggen.
 
De oude duiven gingen naar Pointoise
De oude duiven gingen hier met zijn allen naar Pointoise met een afstand van een 349 km. En, op dit soort vluchten zijn er geen excuses, simpel. Maar goed, de duiven kregen om 08:30 uur de vrijheid en konden toen aan hun terugreis beginnen. Het is iets na de klok van tweeën en met een snelheid van zo rond de 1030 meter als daar mijn eerste aankomt. Recht uit de goede hoek en echt, wat een verdomd mooi gezicht dat steken dan.
 
We wijken even van de vlucht van gisteren af
Juist dit duifje, wat gisteren onze eerste was heeft mij vele zaken geheel anders gaan inzien in de sport. Wat was namelijk het geval. Het is een duivinnetje van 2015 wat als jaarling tot aan Chateauroux is afgericht. In 2017 als tweejarige na de eerste vijfvluchten presteerde ze het om 4 keer pas op zondag te komen en 1 keer zelfs pas op de maandag. Zo, die hoeven we niet meer te spelen want die heeft geen hersens, maar zaagsel in de bovenkamer dacht ik nog. Met inkorven van Agen ZLU gaf ik nog aan Eric aan dat ik haar niet zou spelen gezien het bovenstaande waarop Eric weer aangaf dat dat ene duifjes ook niet meer uitmaakte op dat voor onze grote aantal. Dus toch maar gespeeld met als resultaat, onze eerste tweejarige. Enkele weken daarna mee naar Perpignan en weer hebben wat resulteerde dat het onze enigste nieuwkomer was met 2 op 2. En geloof me, gezien haar voorgeschiedenis op de voorvluchten hadden velen haar niet meer gespeeld of zelfs al…… Dit vond ik toch wel apart om even te vernoemen in deze ook gezien de rest van het verloop van onze vlucht van gisteren.
 
Pointoise
Na de eerste aankomst en na vorige week enkel duiven naast me en een stuk verderop te zien vallen was het nu dat ze enkel hier vielen. En ook onze tweede en derde aankomende waren duivinnen. Onze tweede een duivin uit 13 met tot nu toe 6 op 7 en de onze derde een duivin uit 13 met 7 op 7 wat betekende dat hier de drie beste ook als eerste thuiswaren. Tot duifje nummer 20 kwamen ze mooi en redelijk vlot af waarna het hier plots helemaal stil viel. Alle oude duiven van 2015 en ouder, 10 stuks in totaal waren toen thuis terwijl de overige 23 stuks allen twee jarige zijn van 2016 die het, om wat voor reden dan ook toch zwaar tot extra zwaar hadden.
 
Ga er niet om liegen want …..
Ik weet en ik lees wel eens dingen van andere die wel eens stukjes schrijven die maken of schrijven het mooier dan dat het is. Hier ga ik niet verder op in maar ik weet het wel en denk dan ook van ….. Maar waarom moet of zou ik het anders maken of schrijven dan dat het is want één ding weet ik gewoon, “Een goeie wordt niet gemaakt, die wordt geboren en die heb je of niet”. En of je er nu 10, 20 of zoals vele andere hokken er honderden heb zitten, allemaal zijn we op zoek naar die goeie.
 
Maar de 23 stuks twee jarige, waar je vanuit mag gaan dat die het toch redelijk zouden moeten weten, maar blijkbaar toch misschien de echte ervaring nog missen hadden het hier gewoon zwaar. Van de 23 stuks miste we er gewoon gisteravond nog 8. Je kan mij hoop vertellen, maar dat kan niet en dat mag niet, simpel.
 
En nu, het is nu op dit moment van tikken 07:25 uur als er nog niets bij gekomen is. Wel gisteravond, eerst viel er nog eentje om 21:00 uur en om 21:30 uur raakte er nog eentje de plank aan.
 
En die mij kennen die weten het
Ja, inderdaad, en die mij echt kennen (en dat zijn er niet zoveel hoor) die weten het, op dit soort momenten ben ik van binnen om te …….. Jaren aan een stuk omdat we met de vakantie van de kinderen zaten was het na Perpignan hier over en uit. Nu dit jaar, zoonlief gaat met vriendjes en hun ouders mee op vakantie zodat wijzelf pas in September het vliegtuig pakken. Dit betekend dan dat de jongen die hier dadelijk gaan komen stuk voorstuk en ongeacht afkomst of wat dan ook allen gespeeld gaan worden op de navluchten. En ook zullen ze dan het jaar daarop met de overige oude duiven mee gespeeld gaan worden.
 
Blijkbaar, en gelukkig, ik durf zaken toe te geven. Blijkbaar is mijn jarenlange aanpak, ondanks dat het ook jaren redelijk tot aardig is gegaan niet de juiste meer.
 
Nou, ik hou het hierbij. Het is nu acht uur ik heb 1 duifje zien steken en dat bleek van de buurman te zijn. Dus, ga een bakkie maken, eitje koken en hopelijk nog een duifje binnen laten. Oeps, een duifje, dus nog 7 !!!
 
Groetjes, geniet van het mooie weer en op naar de volgende.
Groet Johan 
 

Terug