Op eigen hok

Op eigenhok deel 65

Op eigenhok deel 65
Zalig, voor het eerst sinds een hele lange tijd zit ik nu, zo rond de klok van halfzeven buiten in mijn kleine tuintje om het ondertussen meer dan gewende wekelijkse zondagochtend verhaaltje in elkaar te knutselen. Ja ik weet, het is zeker niet groot hier. Eerder te klein eigenlijk om op een redelijke manier de duivensport te beoefenen. Maar één ding staat en ben ik meer en meer dan trots op. Door de jaren heen zijn er in dit zo verdomde kleine achtertuintje hele mooie, en soms meer dan mooie duivensport momenten gebeurt die niemand, maar dan ook niemand mij en sinds enkele jaren ook mijn gabbertje meer af kan nemen.

Zeker niet groot en eerder te klein.
Maar buiten de nodige teleurstellingen, vele, vele mooie sportmomenten mogen beleven.

 
Maar terug naar het zondagochtend verhaaltje. Terugkijkende voor wat het weer betreft is het haast het zelfde weer als in de maand mei van het jaar 1992. De maand mei was toen een geweldig mooie, droge en zeer zonnige maand. Hoe ik dat weet? Nou, op de 29e mei van dat jaar 1992 ben ik, samen met Monique ik het gekende huwelijksbootje gestapt. Wat betekend dat wij komende dinsdag dan ook alweer 26 jaar getrouwd zijn. En ik weet het nog, er konden foto’s gemaakt worden dat wij op het gras lagen. En normaal gesproken dan hoef je zeker niet met een trouwjurk en of een pak op het gras te gaan voor foto’s. En als ik dan kijk wat voor vluchten we nu hebben, geweldig want mooier kan toch niet lijkt me zo.
 
Zo maar wat
Na mijn geplaatste stukje van vorige week (deel 64) kreeg ik toch enkele zeer leuke en meer dan goede berichten hierop. En dit, terwijl de inspiratie me totaal ontbrak toen. Zat zelfs een reactie bij die aangaf dat ik tenminste durfde te schrijven wat ik dacht. En dat de meeste er omheen draaien. Ja, inderdaad, er zitten net als in de gehele samenleving genoeg kontendraaiers bij, bij onder ons als duivenvolkje. Die praten maar zo van hoe de wind waait, zo waait me jasje. Nee, ik hou er niet van, want zowel privé, zakelijk, maar ook zeker in mijn hobby, in dit geval de duivensport hou ik er niet van, wees direct en to the point en hou anders gewoon je mond.  
 
Maar, ik heb de persoon in kwestie wel aangegeven het compliment leuk te vinden. Maar ook aangegeven dat als hij dacht dat ik zou schrijven wat ik zou denken niet helemaal klopte altijd. Want zou ik in detail gaan schrijven wat ik van bepaalde zaken zou vinden, geloof me, dan zijn de apengaar. En natuurlijk, natuurlijk is dat gek want ik zou gewoon moeten kunnen schrijven wat ik denk maar nee, zover als sommige al gezonken zijn zover laat ik mezelf niet zinken ongeacht mijn gedachten. Maar dat neemt niet weg dat ik een blad voor me mond neem en in hoofdzaak mijn eigen, misschien soms wat simpele gedachte mening over bepaalde zaken blijft geven ongeacht de menig hierover van anderen.  
 
Is er verders nog nieuws in duivenland?
Ja, zomaar is een vraag die me plots de kop op steekt op deze mooie, maar toch wat licht bewolkte zondagochtend. Zelf ben ik nogal druk de laatste tijd vandaar mijn belangstelling zomaar. Weet niet, zijn er nog bijzondere ontwikkelingen in de sport? Want ja, hier is het, buiten mijn werk, wat toch de nodige energie dagelijks (geestelijk) van mijn vraagt genieten bij thuiskomst van de duifjes. En dan steek ik niet echt meer overdreven energie in overige zaken. Dus ben ik best benieuwd, maar aan de andere kant denk ik ook, is eigenlijk allemaal wel goed zo.
 
Op eigenhok Chevrainvilliers en Peronne
Nadat ik vorige week alles in Dinteloord had gekorfd op Quiévrain en hierover, meer dan tevreden was, was het dit weekend, zeer zeker een taai weekend voor wat de laatjes en jaarlingen betreft. Zo gingen de oude duiven allen naar Hank voor naar het Franse Chervrainvilliers (+/- 425 km.) te gaan. Een geweldige vlucht met landelijke lossing van enkele duizenden duiven uit het gehele land. Kan eigenlijk niet mooier gewoon en zeker voor nestduiven met één nacht mand. En de jaarlingen en laatjes kregen nu hun tweede vuurdoop en gingen met de afdeling naar Peronne. Mijn inziens voor deze onervaren nog vrij jonge duiven een geweldig weekend en tevens vlucht om ervaring op te gaan doen. Prijsvliegen, hahahahha, verre van dat als ze maar thuis komen. 
 
Het mooie, zitten nu al koppeltjes tussen, en dit gezien het vrij zware africhten met oosten winden en warm weer waar we gewoon alles van over hebben. En er zijn duiven bij, met meer dan edele afkomsten waar we gewoon alles van kwijt zijn. En ja, dan kijken we einde van het jaar op de andere hokken waar wat zou zitten uit deze duiven en dat helpt Eric weer mooi met de selectie. Want laten we wel wezen, wat is er nu mooier om met dit soort vluchten te kunnen te selecteren? Liever straks met tien de strijd aangaan of die overblijven voor 2019 dan met een hok vol……… Probeer maar eens een bruikbare te kweken en dan heb ik het niet eens over een goeie.
 
Peronne
De jaarlingen en laatjes gingen zoals aangegeven voor hun tweede opdracht naar Peronne. Dat het, gezien het weer en hun mandervaring van een tweede keer mee en voor het eerst met de afdeling voor deze club een hele taaie zou worden was mij op voorhand duidelijk. Maar, eerlijk dat ik hier altijd ben (waar andere wel eens dan wel eens mee lopen te  ……) het viel 100% mee. 26 mee en 25 thuis. Op mijn/onze afstand zouden ze om 12:58 uur 1000 meter maken. Om 12:53 uur onze eerste (zoon rechtstreeks Schapie 1e Nat.Pau), 12:55 onze tweede (zoon rechtstreeks Schapie), 13:01 de derde (kleindochter Schapie 1e ), 13:06 vierde (dochter rechtstreeks Schapie). En dan te bedenken dat we er nog drie van de vier overhebben uit Schapie en dan onder zulke omstandigheden vier duiven thuis en dan een kleinkind en de drie rechtstreekse te hebben. Mij zegt het genoeg voor de verdere (kweek) toekomst. En voor de duidelijkheid, volgende week kan je ze zomaar weer kwijt zijn. Maar nogmaals, gezien de ervaring en zeker de omstandigheden van gisteren geeft me dit veel, heel veel vertrouwen voor de verdere toekomst.
 
Chevrainvilliers
Nadat het grootste gedeelte van de duiven uit Peronne al thuis was konden ook de duiven uit Chevrainvilliers zo langzamerhand gaan komen. Ik vernam via de verenigingsapp dat vader en zoon Saarloos al voor 14:00 uur een duif hadden van dit concours. Maar hier was het wachten toch goed tien voor half drie. En dan komen de eerste duiven op tijden als 14:21, 14:25, 14:27, 14:32, 14:37, 14:44, 14:46, 14:47 etc. etc. Al met al ook hier niets te mopperen. Jammer dat op dit moment nog een twee jarige duivin moet komen maar ja, het kan altijd gebeuren denk ik maar zo. Maar zoals ze gister afkwamen, ik ben tot nu toe tevreden.

Was weer geweldig bij Ad Valk te Hank.

De komende weken
Ja, de komende weken kunnen en gaan bepalend worden. Eerst gaan we deze woensdag weer naar Dr. Fernand Mariën voor controle. Aansluitend zal er geprobeerd worden om deze week ook nog bij de Weerd langs te gaan mits dit kan op het werk en dat Jan eventueel vrijdagmiddag tijd zal hebben. Ook zijn er nu enkele nesten verbroken van wat duiven die we op St. Vincent zullen gaan spelen en tevens zullen komende week de nesten van de duiven voor zowel Pau als Bordeaux Nat. verbroken gaan worden.
 
Ook het voeren is van vanaf nu anders. Vanaf nu is het vollebak en nu de training een snuifje snoepzaad in de bak. Dus, het gekende puntje komt hier nu ook van lieverlee op de gekende i.
 
Verders heb ik, naar mijn weten weinig meer voor deze mooie zondagochtend.
Ik ga genieten met een bakkie koffie van de jaarlingen die nu in bad zitten. Dus vanaf deze kant, de groetjes maar weer, en tot de volgende.
Johan 
 

Terug