Op eigen hok

Op eigenhok deel 67

Op eigenhok deel 67
Op de deze zondagochtend is het hok nog zo goed als leeg. Enkel wat geblesseerde en de duifjes (ik schrijf het gewoon) voor St. Vincent zitten nog thuis. Hopelijk zal de rest ook spoedig wederkeren en krijgen we nog een leuk vluchtje vandaag.
 
Soms zit het mee en soms zit het tegen
Nee, ik ga mijn handen er niet meer aan branden over een mening over het lossen zoals gisteren. “Kijk, in België vallen ze toch als zoete broedjes” . Geloof me, is ook heel vaak anders geweest daar en echt, dan is de wereld te klein.. “Kijk, hun lossen toch ook waarom wij niet, ze maken er watjes van”. Maar owee als het slecht uitpakt. Want dan zijn deze schreeuwers ook de grootste die staan te schreeuwen met van, “Hoe hadden ze kunnen lossen met dit weer die klootzakken”  etc. etc. etc. Echt, zo kan ik nog regels vol gaan tikken. Want oja, hoe was het ook alweer, “De beste stuurlui staan …”
 
Wat ik dan zelf wel weer niet begrijp
Zelf ben ik spelend in afdeling 5. Ook hier zijn de wedvluchten gisteren niet doorgegaan met over de dagfondvlucht de nodige tot vele commentaren. Maar ach, dat is mens, of duivenliefhebber eigen zullen we maar denken. Maar het volgende verbaasde mij, en met mij meerdere toch wel enigszins. Zowel de dagfondduiven als de duiven die vrijdag voor Peronne waren ingekorfd zijn gisteren gaan rijden naar een oostelijker gelegen losplaats gezien het weer. Dus beide vluchten naar één en dezelfde losplaats. Maar nu komt het want als we daar gaan lossen gaan de voor vrijdag ingekorfde duiven en de teruggebrachte dagfondvlucht allen in groepjes los. Sorry, het zijn oude duiven en met deze regel, onder deze omstandigheden dan vraag ik mezelf af van ……… Maar goed, het is een vraag en zeker geen aanval !!! Daarom dan ook, succes met beslissingen maken voor de mannen van de LC.
 
Aan de vooravond van Saint-Vincent de Tyrosse
Zo, na de nodige jaren van niet deelnemen aan deze vlucht is deze winter besloten om ook enkele duiven hierop te gaan spelen. Meer risico spreiding en ook gezien het overige programma van de vluchten met mijn/onze voorkeur. En trouwens, iedere overnacht of fondvlucht is toch mooi?
 
Denk ik aan ST Vincent, dan denk ik aan …..  
Als ik aan deze vlucht denk, heb ik altijd mooie herinneringen. Eén van die mooie herinneringen is dat ik, toen nog samenspelend met mijn vader en wijlen Jaap Melissant in 1991 de 12e Nationaal speelde met “Leen” (een kleinzoon van onze toenmalige stamduivin de Tournierduivin) in Midden tegen ruim 24.000 duiven. Maar ook de nodige bezoeken die ik gebracht heb aan deze Zuid Franse plaats en waar ik dan ook gelijk een reisverslag voor maakte voor de toenmalige De Fondkrant. Echt, wat een geweldige tijd was dat. Diverse andere zijn deze reis toen nog wel eens met mij aangegaan en iedere keer weer was het een meer dan geweldige ervaring. Maar goed, nu zoveel jaren laten gaan we met enkele duifjes ook maar weer eens mee doen.
 
Toch al een randje aan deze St. Vincent
Maar voor mij zit er nu al een randje aan deze St Vincent. Gisterochtend, met het pakken van de duiven, 6 stuks in getal pakte ik een duivin van het nest waarvan ik gelijk het echte wauw idee kreeg. Jij zal de eerst getekende worden dame dacht ik direct. Duiven ingeladen en rijden maar. Bij Bergen op Zoom de weg af, industrie terrein op, stoppen duifjes lossen en huiswaarts. Maar wat er gebeurd is weet ik niet, maar de doffer van het bewuste duivinnetje is niet teruggekeerd. Dus, of gesneuveld dat hij gewond is of gepakt door een  rover. (zal het laatste wel zijn denk ik) Maatje Eric gaf nog aan, “was het lekkere eerste ochtendmaaltje van de Havik”. Maar goed, nooit leuk en dan maar met de overige vier naar St. Vincent en dan mag het bewuste duivinnetje, want ze zal ongetwijfeld van de eitjes aflopen maar aanlopen met een andere doffer en doen we haar naar een andere vlucht. Denk maar zo, er zijn vele malen ergere dingen en zaken in het leven. Jaren terug had ik er moeilijk van geslapen en weet ik veel wat. Maar ach, wat kan je er aan doen en een maagzweer er van krijgen, dacht het niet hoor !!!
 
Ook nu weer enkele reacties
Geweldig, ook nu kreeg ik weer enkele reacties met dat ik zowel de bewuste voorzitter aanhaalde die voor Jan Lul was gezet als die andere landelijke ….. In de reacties die ik kreeg hadden ze het direct over de personen zonder dat ik daarbij zelf een naam heb hoeven te noemen. Dus blijkbaar zijn er vele, vele andere die het zelfde zo denken. Toch wel frappant dat er meerdere zo denken. Maar goed, ik heb ook aangegeven dat beide geen betonplaat, maar een gehele betonfabriek voor de kop hebben want het doet hun geen ene donder volgens mij wat andere van of over hun denken. Maar ach, het zijn maar individuen binnen je hobby. Dus gewoon, verders maar lekker links laten ……
 
Op eigenhok
Ja, wat moet ik vermelden. De meeste duiven zitten nog in Laon. Wat de oude duiven betreft verloopt alles naar wens naar mijn idee. En, toevallig gisteravond tijdens mijn bezoekje aan Jan en Elly van der Zanden nog over gehad. Dat alles valt en staat met goede duiven en verders niks. Kijk, ga je korven en heb je gewoon een paar echte fijne rekenduiven, ik heb het dan nog niet eens over goeie maar gewoon, jullie kennen het wel, die duiven die er negen van de tien keer wel zijn, dan is het gewoon fijn wachten. Heb je het geluk over een topper, of misschien zelfs wel over meerdere toppers te beschikken dan is het al snel heel fijn wachten. Wij, als combinatie zijnde, en dit zal misschien ook meespelen gezien de kleine accommodatie zijn hierin gewoon nog zoekende. Ja, we hebben twee duivinnen, de één speel nu 7 op 7 en de ander 6 op 7. Dat zijn onze twee beste maar echte toppers, nee dat zijn het niet gezien de prijzen maar wacht even voordat jullie een oordeel gaan geven, met beide duivinnen ben ik zeer in mijn nopjes want die 7 op 7 speel is nog mijn lievelingetje ook zo lief dat is. Maar de goede lezer, begrijpt wel wat ik bedoel.
 
Maar ik zoek zeker geen excuus want zowel Eric als ik, we blijven zoeken naar het ideale en heb je dat, dan kan je geluk hebben. En dat de duiven er zitten in Opijnen is al bewezen op andere hokken.
 
Straks komt Eric de jongen brengen van de ronde voor onszelf en dan is er weer en toekomst, geweldig !!!
 
Alles nakijkend zie ik plots in mijn ooghoek een duif vallen op het hok. Het is de doffer uit het verhaal. Flink gehavend en toch thuis gekomen. Maar gelukkig, hij is en zodoende kan het duivinnetje, mits er voor dinsdag niets zal gebeuren toch mee.
 
Ik ga nu genieten van een zalig bakkie koffie met vrouw lief.
Dus vanaf deze kant, de groetjes maar weer, en tot de volgende.

Johan 

Terug