Stamopbouw

Nu, enkele jaren na ons samengaan in combinatie is het voor ons duidelijk. Uren hebben we al zitten te filosoferen en hebben ons zelf de nodige vragen gesteld. We hebben ons de vragen gesteld, wat willen we, hoe gaan we dit samen aanpakken en met welke duiven? Na de nodige hokbezoeken, uitslagen uitpluizen waren we het er samen overeens.

Het zou de nodige tijd gaan kosten en daarom hadden we afgesproken en zouden we voor ons zelf een tijdslimiet voorhouden en zeer planmatig te werk gaan. Met in ons achterhoofd houdend dat geduld en vertrouwen in deze onze grootste vijand zou kunnen zijn. Maar waar een wil is, is een weg, en deze weg zijn wij als vrienden met een gezamenlijke doelstelling ingeslagen !!!

Ko van Dommelen.

De basis van ons kweekhok bestaat in hoofdzaak met duiven van de grootmeester Ko van Dommelen. Wat Ko van Dommelen over de jaren, en dit met een relatief vrij kleine ploeg vliegduiven al zo heeft gepresteerd grenst echt aan het ongelofelijke. Dit is en was voor ons dan ook meer dan reden genoeg om met deze duiven onze gezamenlijke weg in te slaan. En niet via via, nee, ons doel was rechtstreeks aan de bron en rechtstreeks uit de toppers. De eerste rechtstreekse werden er gehaald in de winter van 2014 op 2015 om vervolgens in het najaar van 2015 nog eens aan te kloppen bij van Dommelen. Zodoende zijn er dan ook nogmaals enkele gehaald bij deze grootmeester op de marathonvluchten.

Zo zijn er tijdens de bezoeken die wij gedaan hebben zoal kinderen mee gegaan uit;

 • "De Witpen 75"
 • "Super Paarsborst" (Zoon Paarsborst)
 • "De Laatste Walpot"
 • "De Jonge Hulk"
 • "Montauban Doffertje"
 • "De Jonge Montauban"
 • "De Rochelaar"
 • "De Ultieme"
 • "De Molenaar"
 • " 't Oliebontje"
 • etc.

In het voorjaar van 2016 is er zo nog de aankoop gedaan van onze "Dure Laura" als dochter van "De Ultieme" x "Moeder 1e Int. Bordeaux". Tevens kwam daar in december van 2016 nog de aankoop bij van onze "Donkere Diamand" als zoon van "De Molenaar" x " 't Oliebontje". En als laatste, wat zeker als een aanvulling gezien mag worden zijn de twee jongen die in de zomer van 2017 gehaald zijn uit de meer dan gekende "De Rochelaar".

En geloof me, we zijn echt geen verzamelaars want dan hadden we in de postzegels gegaan. Want ook met en voor deze duiven geldt de stelregel, geen voldoende prestaties vanuit de nakweek is ........

Eric en Johan met de grootmeester Ko van Dommelen!!!


Onze eigen "Schapie" NL 07-1398741 Overwinnaar Nationaal Pau 2015.

Buiten de vernoemde basis met de duiven van Ko van Dommelen gaan we een basislijn proberen te creëren om onze nationaal overwinnaar van Pau 2015. Na zijn meer dan bewezen diensten en zeker ook zijn bijzondere taaiheid zal hier omheen natuurlijk ook gebouwd gaan worden. Hier gaan we, en dan zoals al aangegeven om zijn zeldzame taaiheid proberen om te gaan bouwen richting Barcelona. Zowel de Belgische grootmeester Frans Bungeneers als Ko van Dommelen waren bijzonder in hun nopjes van deze duif. Op zijn laatste drie wedvluchten won deze geweldenaar zoal de volgende prijzen;

    1e Nationaal Pau             853 meter
  88e Nationaal Narbonne    814 meter
152e Nationaal St. Vincent  816 meter

"Vele overwinningen werden bevochten door hen die net iets langer volhielden"


Als aanvulling, gezien de weg die we zijn ingeslagen willen we duiven gaan inbrengen uit echte topduiven. Dit, of met jongen rechtstreeks uit deze toppers of doormiddel van samenkweek met die zeldzame toppers. Hieronder zullen we dan ook een kleine opsomming geven van duiven waaruit zoal kinderen ons kweekhok zijn komen aanvullen.


De "Mike" van Eric Aldus.

Natuurlijk zitten er, buiten de nodige nieuwe duiven die aangeschaft zijn ook nog enkele schitterende kinderen uit de geweldige lijn van de "Mike" van Eric zelf. Deze geweldenaar werd op het kweekhok te Opijnen zowel vader- groot- als overgrootvader van zoal;

 • 1e intnat. Brive 23.000 dvn.
 • 1e nat. Bergerac
 • 4e nat. Limoges
 • 6e nat. Periqueux
 • etc. etc.

“Mike” zelf is weer een zoon van “De Superkweker” die zoal weer vader- groot- als overgrootvader werd van;

 • 1e intnat. Brive 23.000 dvn.
 • 1e nat. Bergerac
 • 2e nat. Ruffec
 • 2e nat. Periqueux
 • 2e nat. Bordeaux ZLU
 • 2e nat. St. Vincent
 • 3e nat. Bergerac
 • 4e nat. Limoges
 • 4e nat. Ruffec
 • 5e nat. St. Vincent
 • 5e nat. Brive
 • 5e nat. Bordeaux
 • 5e nat. Bergerac
 • etc. etc.

 

Coen van Haarlem. (uit de "Superkweker")

Ook bij de meer dan sympathieke Coen van Haarlem uit Terborg werden er maar liefst twee gehaald uit zijn absolute stamduif "De Superkweker". Deze geweldenaar werd zoal vader, groot-, als overgrootvader van;

 • Snelste Jaarling Perpingan
 • 1e NPO Brive
 • 1e Bergerac Kring 3
 • 2e Beste Jaarling Internationale Vluchten van Europa
 • 5e, 21e, 32e, 90e etc. Nationaal Orange
 • 6e NPO Cahors
 • etc. etc.

 

Bart van den Bovenkamp. (uit " De Zwarte Panter")

Misschien voor sommige een wat minder bekende naam maar des te mooier zijn de uitslagen en kampioenschappen van Bart. En door het nodige huiswerk te doen kwamen we zodoende ook bij deze geweldige melker terecht. En na de nodige contacten zijn wij nu de trotste bezitters van twee kinderen uit zijn geweldige kweekdoffer, "De Zwarte Panter". Deze meer dan formidabele duif past gezien zijn afkomst (Jan Moedt / Ko van Dommelen en rechtstreeks nog van het hok van Jan Moedt) weer uitermate goed op onze van Dommelen duiven.

 

Jelle Jellema. (o.a. uit de "Orion" x "Dochter Miss Gijsje")

Ook bij de man uit Nijverdal zijn we eveneens op bezoek geweest. Hier werd tijdens ons bezoek onze "Vale Orion" meegenomen wat een rechtstreekse zoon uit de gekende "Orion" van Jellema is. Dus, ook weer een rechtstreekse uit een meer dan geweldige topper !!! Deze "Vale Orion" is nu, (eind 2018) zoal al grootvader van de "Iron Man" van Benno Kastelijn.

Jelle Jellema.

"Orion" is een van de beste kwekers die Jellema ooit heeft gehad. "Orion" zelf speelde zoal de volgende reeks aan kopprijzen bij elkaar.

  6e Nat. Bergerac 2004
  7e Nat. St. Vincent 2006
48e Nat. Ruffec 2002
51e Nat. Ruffec 2006
79e Nat. Ruffec 2005

Van moederskant komt de "Vale Orion" uit een dochter van "Miss Gijsje" van Arjan Beens. En "Miss Gijsje" was een gekend vliegfenomen en wat later bleek van ongekende waarde in de nakweek. "Miss Gijsje" behaalde zoal:

  1e Olympiaddeduif Nitra Slowakije 2013
  6e NU Brive 2010
  7e Nat. Montpellier 2011
  7e Nat. Cahors 2010
15e NU Brive 2011
35e NU Aurillac 2012
40e Nat. Albi 2012

 

De Smeyter-Restiaen. (o.a. uit de "Cas")

Recentelijk (eind 2016) hebben we ook aangeklopt bij de man die al de nodige jaren bij onze zuiderburen meer dan geregeld het luchtruim onveilig weet te maken. En buiten zijn geweldige spel op nationaal niveau in eigen land zet hij ook geregeld het internationale spel naar zijn hand.

v.l.n.r. Eric, Joost de Smeyter en Theo de Ruiter.

Bij deze grote Belgisch- en tevens Internationaalkampioen werden er eveneens enkele uit de toppers gehaald.  Zo werden er hier twee stuks gehaald uit onder andere;

 • Uit een halfzus van de "Cas". (1e intnat. Pau 2015) Deze halfzus "Cas" werd ondanks haar jonge leeftijd van twee jaar in 2016 al uitgeroepen tot 4e Nat. Asduif Zware Fond KBDB 2016 en speelde als tweejarige zoal al een 20e nat. Perpignan'16 en 40e nat. Barcelona'16.
   
 • En als laatste werd er bij Joost een dochter (onze "Dana") bekomen rechtstreeks uit zijn internationaal overwinnaar Pau 2015 de "Cas". De "Cas" stond op dat moment gekoppeld tegen "Somebody's Elsie". En het mooie van deze koppeling, dus "Cas" x "Somebody's Elsie" is dat de vaders van beide nestliggers zijn en dus beiden uit de legendarische "Joost" komen die als jaarling de 1e internationaal Perpignan jl speelde in 2003 en zich later ontpopte als meer dan genadigd kweker.

 

 

 

Verders hebben wij nog:

 • Ons "Licht Narbonneke" als dochter van de "Vale Narbonne" met zoal de 1e Nationaal en 2e Internationaal van Cees van Aert uit Achtmaal zitten. Deze "Vale Narbonne" is een volle broer van zoal "De Rode As Bordeaux" die 1e Asduif Bordeaux 3 jaar en 1e Asduif Bordeaux 4 jaar bij de ZLU werd.


Marlon Kok.

Zo kwam er in eerste instantie een speciale dochter voor een samenkweek voor één ronde te zitten uit de meer dan gekende en zeldzame superkweker "Ceasar" van Marlon Kok naar ons hok. Gekoppeld tegens onze "Schapie" heeft zowel Marlon een eitje meegenomen als wij een eitje gehouden. Wij hebben hierdoor een geweldig doffertje (kleinkind) zitten uit deze meer dan witte raaf, de "Ceasar".

 

En na deze samenkweek zijn er tevens nog twee ingeteelde kleinzoons van dit wonder met zowel vlieg- als kweekprestaties naar ons gekomen.


Kees Droog (met vijf kinderen uit zijn "First Class" als zeldzame en ingeteelde zoon van "Rosanna")

Gezien ons hopelijke komende Barcelona avontuur met de jaren mee en gezien de meer dan geweldige prestaties op deze vlucht van Kees met zoal de nakomeling uit Kees zijn Daxlijn klopte we hier ook. Zodoende hebben we nu dan ook uit Kees zijn "First Class", als zoon van "Rosanna" met haar 1e Nationaal Barcelona en tevens kleindochter "Dax Doffer" x "Zoon Dax Doffer" uit "Dax Doffer" x "Dochter Dax Doffer" naar Opijnen gehaald. En hopelijk zullen deze Droogvolbloedjes dat gaan brengen in de toekomst waarvoor ze gehaald zijn.

"First Class"

Rechtstreeks uit "Rosanna" met haar 1e Nationaal Barcelona 2015 (3e Intnationaal)
En zwaar ingeteeld naar Kees zijn gekende stamdoffer, "De Dax Doffer".

 

Ja, ze komen ze niet brengen en onze doelstelling is en blijft, uit de toppers of met de toppers, de kortste weg naar .......


Comb. van der Zanden.
Op de totale verkoop van genoemde combinatie is er nog een aankoop gedaan met een rechtstreekse dochter uit "De Bieke". “De Bieke” Asduif 3 en 4 jaar ZLU en tevens een ingeteelde zoon naar “De Bieke” uit inteelt Stamvader A, (is vader “De Bieke”) x dochter “De Bieke”.

"De Bieke" werd zoal;
  1e Nationaal Asduif 2013 ZLU 3 jaar over alle vluchten
  1e Nationaal Asduif 2014 ZLU 4 jaar over alle vluchten
  2e nat. asduif Pau over 3 jaar
  6e nat. asduif Perpignan over 3 jaar.
10e asduif St. Vincent over 3 jaar.

Speelde 11 op 11 met onder andere;
  32e Nat. Perpignan 5.616 duiven
  74e Nat. Pau 3.020 duiven
  81e Nat. Pau 3.124 duiven
107e Nat. Perpignan 4.978 duiven
169e Nat. St. Vincent 3.294 duiven
179e Nat. Narbonne 3.968 duiven
210e Nat. St. Vincent 3.163 duiven
221e Nat. Pau 2.651 duiven
etc. etc.

Met dit voorgaande hopen we U een inzicht te hebben gegeven over de duiven waarmee wij als combinatie de strijd aan zullen gaan. Daarom dan ook dat hopelijk de toekomst ons een beetje gezind zal zijn!